Vastuullisuus

DESIGN FROM FINLAND -merkki kertoo suomalaisen muotoilun alkuperästä ja investoinnista suomalaiseen ammattimaiseen muotoiluun. Merkin käyttöä valvoo Suomalaisen Työn Liitto. Merkki on myönnetty North Outdoorille 19.4.2018.

North Outdoorin käyttämä merinovilla on MULESING-VAPAA. Mulesing on australialaisten lampaankasvattajien käyttämä kirurginen toimenpide, jossa lampaan peräreiän ympäriltä poistetaan pala löysää ihoa. Arven muodostuminen estää loiskärpästen pesiytymisen ja munimisen lampaan iholle. Puuduttamattomana toimenpide on lampaalle kivulias, ja tästä syystä merinovillamme tulee tiloilta, joissa mulesingia ei harjoiteta.

OEKO-TEX® STANDARD 100 on kansainvälinen, yhdenmukainen tekstiilien testaus- ja sertifiointijärjestelmä. Riippumattoman tutkimuslaitoksen myöntämä sertifikaatti takaa, että North Outdoorin tuotteissa ei ole käytetty ihokosketuksessa terveydelle haitallisia aineita.

WOOLMARK® on maailmanlaajuinen asiantuntijayritys, joka takaa merinovillan korkean laadun. Yrityksen logo on yksi maailman tunnetuimmista ja arvostetuimmista tavaramerkeistä. North Outdoorin tuotteissa merinovillapitoisuuksista kertovat Woolmarkin merkit Pure New Wool (100% merinovillaa) ja Wool Rich Blend (49,9%–99,9% merinovillaa).

BSCI pähkinänkuoressa

Amfori BSCI tukee jäsenyritystensä tavoitteessa edistää eettisyyttä ja sosiaalista vastuullisuutta kansainvälisissä hankinta- ja toimintaketjuissaan. Työkaluina toimivat BSCI:n eettiset toimintaperiaatteet. Aloitteen implementointijärjestelmä ja toimintaperiaatteet perustuvat tunnettuihin kansainvälisiin sopimuksiin kuten YK:n yrityksiä ja ihmisoikeuksia koskeviin periaatteisiin ja ILO:n yleissopimuksiin ja suosituksiin sekä OECD:n toimintaohjeisiin monikansallisille yrityksille. BSCI kehittää omaa ja jäsenyritysten toimintaa auditointien, koulutusten, viestinnän ja vaikuttamisen avulla.

Vastuullisuus ja amfori BSCI

North Outdoor on ollut amfori BSCI:n jäsen vuodesta 2019 lähtien. Amfori BSCI (aiemmin tunnettu nimellä Business Social Compliance Initiave, BSCI) on maailmanlaajuinen aloite, jonka tavoite on parantaa työolosuhteita kansainvälisissä toimintaketjuissa. North Outdoorin osalta haluamme vaikuttaa Kiinassa sijaitseviin merinovilla- ja pakkaustehtaisiimme. Aloitteen myötä North Outdoorilla on paremmat mahdollisuudet taata vastuullinen toiminta työolosuhteiden osalta Suomen lisäksi myös Kiinassa. BSCI:n tarjoaminen mahdollisuuksien myötä myös osaamisemme vastuullisen hankintaketjun rakentamiseen on parantunut entisestään.

Jäsenyrityksenä sitoudumme noudattamaan amfori BSCI:n eettisiä pelisääntöjä. Säännöt sisällytetään myös yritysten hankintaketjujen toimintaan ja sitä pyritään parantamaan jatkuvasti. Toimintaperiaatteet ottavat kantaa muun muassa lapsityövoiman ja pakkotyön kieltoon, työterveyteen, turvallisiin työoloihin, syrjintäkieltoon, ympäristönsuojeluun, nuorten työntekijöiden erityiseen suojeluun ja työntekijöiden oikeuteen järjestäytyä ja neuvotella.

North Outdoor ja kiinalaiset tehtaat

North Outdoor lukeutuu pieneksi tilaajaksi kiinalaisilla markkinoilla. Amfori BSCI toimintaperiaatteet ovat paras keino vaikuttaa positiivisesti paikalliseen toiminta- ja työkulttuuriin. Toimintaperiaatteet ovat perustana yhteistyölle myös silloin, kun North Outdoorin kiinalainen tehdas tuottaa tuotteita toisille yrityksille. North Outdoorin jäsenyys amfori BSCI:ssä on siksi arvokasta, että yhden tuotemerkin osuus tehtaan tuotannossa ei ole merkittävä.

Haluamme viestiä hankintaketjumme tuottajille amfori BSCI:n toimintaperiaatteista ja tehdä yhteistyötä tehtaiden kanssa työolojen parantamiseksi.

Olemme vierailleet kaikissa North Outdoorin käyttämissä tehtaissa. Viimeisin vierailu tapahtui tammikuussa 2020. North Outdoor on myös palkannut paikallisen työntekijän, joka on jatkuvassa yhteydessä Kiinan tehtaisiin. Tämän tavoitteena on tiivistää yhteistyötä ja kommunikointia tehtaiden kanssa.

North Outdoor ja tehtaiden valvonta

North Outdoorin MADEINFINLAND malliston tuotteet tehdään suomalaisissa tehtaissa. Muut tuotteemme valmistetaan Kiinassa. Haluamme osaltamme vaikuttaa siihen, että toiminta Kiinassa on vastuullista. Vierailemme tehtailla henkilökohtaisesti 2–4 kertaa vuodessa. Vierailuja tehdään sekä suomalaisen että paikallisen henkilökuntamme toimesta. Lisäksi Kiinan tehtaat auditoidaan kolmannen osapuolen toimesta. Olemme amfori BSCI:n jäseniä. Myös tavarantoimittajiemme on sitouduttava BSCI Code of Conduct periaatteisiin.

Ennen auditointia, tehdas tekee BSCI:n mallin mukaisen itsearvioinnin. Tämän jälkeen tehtaassa suoritetaan auditointi, josta vastaa puolueeton Kiinassa toimiva SAIn (Social Accountability International) hyväksymä toimija. Kolmannen osapuolen suorittama ammattimainen auditointi lisää toiminnan läpinäkyvyyttä ja luotettavuutta. Auditoinnin perusteella voidaan tehdä suunnitelma korjattavista toimenpiteistä.

Seuraamme tarkasti tehtaiden auditointiraportteja. North Outdoorin käyttämien tehtaiden keskiarvosana on C (acceptable). Tehtaat saivat monilla osa-alueilla arvosanoja A (very good) ja B (good). Ainoa syy keskiarvosanalle C on tehtaan työntekijöiden kausittaiset ylityöajat, josta arvosana D (insufficient). Auditointi yksinään ei korjaa Kiinan työoloja.

Tehtaidemme työntekijöiden vaikuttamismahdollisuudet ovat hyvät, ja pitkät työajat ovat myös työntekijöiden oma toive. Tehtailla on kausittain niin paljon tuotantoa, että ylitöitä on tarjolla. Ylitöistä maksetaan asianmukainen ylityökorvaus. Käyttämiemme tehtaiden ylitöissä ei ole kyse pakkotyöstä vaan vapaaehtoisesta, maksettavasta ylityöstä.

Langat

North Outdoor käyttää INTENSE PRO, ALL DAY, ACTIVE, SENSITIVE, ARCTIC ja LAAVU mallistoissa Südwolle Groupin tuottamia lankoja. Südwolle Group tuottaa 100% villalankoja sekä villasekoitelankoja. Südwolle Group korostaa luonnonsuojelua ja sosiaalista sekä kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. Yritys on tunnettu korkeasta laadusta, ympäristöystävällisyydestä ja hyvästä henkilöstöjohtamisesta. Yrityksen luonnonmukaiset tuotteet tuotetaan läpinäkyvästi ja vastuullisesti. Südwolle on perustettu 1966 ja sen päätoimisto sijaitsee Nurembergissa Saksassa. Südwolle työllistää 3200 työntekijää maailmanlaajuisesti. Yrityksen tehtaat sijaitsevat Saksassa, Italiassa, Puolassa, Romaniassa, Bulgariassa ja Kiinassa.

FINLAND | nature ja FINLAND | lux -mallistojen langat valmistetaan italialaisessa Lanerossi Filati -kehräämössä. Villan alkuperämaat ovat Etelä-Amerikka ja Australia. Yritys korostaa vastuullisuutta ja kestävää kehitystä kaikessa toiminnassaan. North Outdoorin käyttämät korkealaatuiset Lanerossi Filatin langat ovat Woolmark- ja Ökö-Tex -sertifioituja.