Merinovaatteiden huolto

23.8.2018, Karoliina Borodavkin

Merinovilla kaipaa pesua hyvin harvoin, koska villakuitu hylkii likaa luonnostaan. Vaatteen tärkein huoltotoimenpide on silloin tuuletus.

 • merinovillavaatteen tärkein huoltotoimenpide on tuuletus
 • katso pesuohjeet tuotteeseen kiinnitetystä pesulapusta
 • konepesu villapesuohjelmalla tai käsinpesu
 • pesupussin käyttö säästää vaatetta
 • matala pesulämpötila, 30 astetta, tuote nurinpäin käännettynä
 • käytä villan pesuun soveltuvaa pesuainetta, pH alle 7
 • älä käytä huuhteluaineita
 • muotoilu kosteana
 • älä käytä kuivausrumpua
 • tuotteen voi silittää pienimmällä lämmöllä
 • mitä harvemmin peset, sen parempi

Merinovillan kyky puhdistaa itsensä raittiissa ilmassa vähentää huomattavasti perinteisen pesun tarvetta. Tuuletus poistaa kaikki hajut – myös savun ja hien hajun. Neulos hyötyy tuuletuksen lisäksi nukkaharjauksesta.

Täsmällisen pesuohjeen löydät aina North Outdoor-vaatteiden pesulapusta. Kaikkea merinovillaa ei pestä samalla tavalla. Valikoimastamme löytyy niin ohuesta neuloksesta valmistettuja kerrastoja kuin pehmeitä ja paksuja neuleita. Myös merinosukkia ja -asusteita on syytä huoltaa ajoittain.

Merinovilla on luonnonmateriaali ja se elää. Tästä johtuu nyppyyntyminen. Neuloksen pinta pysyy hyvänä, kun käytät nyppykampaa, -kiveä tai -konetta. Niitä myydään hyvin varustetuissa tavarataloissa ja kangas- sekä lankakaupoissa. Koneen löydät täältä. Nukkaantumista ei kannata säikähtää. Se kuuluu villan luonteeseen, ja vähenee, kun suurin osa irtokuidusta on irronnut.

Hoida neulettasi kestämään aikaa ja näyttämään hyvältä vuosia. Villavaatteet on hyvä säilyttää puhtaana kuivassa paikassa suojassa tuhohyönteisiltä. Ota seuraavat niksit haltuusi ja totea, että merinovillaneulos on huoleton ja helppo huoltaa.

Merinokerrastojen huolto

Merinovillakerrastojen tärkein huolto- ja pesutoimenpide on tuuletus. Kerrasto pysyy huoletta raikkaana parin viikon reissun ajan, kun vaatekerran laittaa ulos roikkumaan pariksi tunniksi käytön jälkeen. Merinovillaiset kerrastot puhdistavat itsensä raikkaassa ilmassa. Tämä pätee myös merino-bambuneuloksesta valmistettuihin SENSITIVE  ja INTENSE mallistoihin.

Merinovillakerrastoa ei tarvitse pestä kokonaan, jos siihen tulee näkyvää likaa. Tahranpoisto käy nopeasti, kun peset vaatteen käsin. Käytä pesuun villapesuainetta, jonka pH on 7 tai alle.

North Outdoorin kerrastot ovat konepestäviä. Käytä vaatteiden kanssa aina pesupussia, villapesuainetta ja villapesuohjelmaa. Pesupussin käyttö vähentää villaneuloksen nukkaantumista. Villapesuaine on villalle optimaalinen pesuaine, koska tavalliset alkaliset eli emäksiset pesuaineliuokset voivat haalistaa ja päästää merinoneuloksen värejä. Vaatteet myös kuluvat ja saattavat reikiintyä, koska alkaliset liuokset tarttuvat villakuituihin ja heikentävät niitä. Villapesuohjelma pidentää merinoneuloksen ikää, koska hienopesun pyöritys on vaatteelle hellempi.

Älä käytä huuhteluainetta. Merinovilla on luonnostaan pehmeä ja antistaattinen, minkä takia huuhteluainetta ei tarvita neuloksen käsittelyyn.

Muotoile vaate kosteana ja anna sen kuivua mittoihinsa oiottuna. Merinoneulos kutistuu usein 3–5 prosenttia ensipesun yhteydessä. Kevyt venyttely pitää vaatteen alkuperäisessä muodossaan. Kuivausrummun käyttäminen ei ole koskaan suositeltavaa hienopesua vaativille vaatteille. Suosi laakakuivausta tai ripustusta naruille.

Merinovillapaitojen huolto

Merinovillaneuleet pysyvät pitkään hyvänä, kun tuuletat niitä mahdollisimman usein. Pienet tahrat ja tummentumat hihansuissa on hyvä pestä käsin heti tuoreeltaan. Jos vaate näyttää kauttaaltaan likaiselta, voi neuleen ja villapaidan pestä kokonaan käsin villapesuaineella.

Puristele käsinpesun jälkeen kevyesti enimmät vedet märästä vaatteesta. Voit myös rullata paksumman neuleen froteepyyhkeen sisälle. Muotoile neule rullauksen jälkeen ja suosi aina laakakuivatusta. Varo merinoneuleen ylivenyttämistä. Villavaatteet voi silittää nurjalta puolelta kostean vaatteen läpi kevyesti höyryttämällä.

North Outdoorin neuleet saattavat nyppyyntyä kevyesti. Nypi pienet pallot sormin tai käytä esimerkiksi nyppykonetta. Nyppyyntyminen vähenee ajan kanssa.

Merinovillakuitu on pitkä ja todella ohut, ja ajan saatossa villalanka voi päästä katkeamaan muodostaen neuleeseen reiän. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että neule olisi tullut tiensä päähän. Lue blogistamme yksinkertaiset ohjeet Nature-malliston merinoneuleen paikkaamiseen ja tilaa itsellesi veloituksetta paikkalankaa, jolla oman rakkaan merinoneuleen saa korjattua huomaamattomasti ja siististi.

Merinosukkien huolto

Niin kummalliselta kuin se kuulostaakin, on tuuletus myös merinovillasukkien tärkein huoltotoimenpide. Villalla on hämmästyttävä kyky puhdistaa itsensä, vaikka kyse olisi sukista. Sukkia voi huoletta käyttää pidemmänkin reissun ajan. Myös jalkahiestä kärsivälle merinovillasukka on hyvä vaihtoehto, koska sukka on hengittävä, eikä se kerää hajuja itseensä.

Merinovillasukat voi pestä pesukoneessa. Sukille ei suositella huuhteluainetta tai rumpukuivausta. Pesupussin käyttö on suositeltavaa myös merinosukkien kohdalla, koska se vähentää nyppyyntymistä.

Ennen käyttöä on hyvä tarkistaa mikä sukan merinovillaprosentti on. Mitä enemmän sukassa on polyesteriä ja polyamidia mukana, sitä useammin sukat on syytä pestä. Sopiva pesutahti on yksilöllinen, koska sukat likaantuvat eri tahtia. Ohuet arki- / alussukat voi halutessaan pestä joka käytön jälkeen. Siitä ei ole sukille mitään haittaa.

North Outdoorin AITTA sukat ovat 100% merinovillaa. Huolla niitä kuten merinovillapaitoja.

Merinoasusteiden huolto

Tuuleta merinoasusteita kuten muitakin merinovaatteita. Erityisesti hikisen suorituksen jälkeen pipot, tuubihuivit ja kypärämyssyt kaipaavat raitista ilmaa. Suurimman osan North Outdoorin asusteista voi konepestä. Tämä selviää myös vaatteen pesulapusta. Suosi silloin pesupussia, villapesuainetta ja villapesuohjelmaa. Älä käytä huuhteluainetta tai kuivausrumpua. Myös asusteita voi venytellä pesun jälkeen, jos tuntuu siltä, että ne ovat menneet hieman kasaan.

Poikkeuksen asusteissa tekevät MADEINFINLAND malliston kaulaliinat ja shaalit, jotka pestään tarvittaessa käsin. Huolla malliston asusteita kuten merinovillapaitoja.

Tutustu luontoa, aikaa ja rahaa säästäviin tekstiilien huolto-ohjeisiin clevercare.fi

Shop