Q&A

Kiitos, kun pyritte käyttämään mulesing-vapaata merinovillaa. Haluaisin vielä tiedustella, kuinka valvotte villantuottajianne aihetta koskien varmistaaksenne, että sääntöä noudatetaan?
Merinovillaa voi ostaa mulesing-vapaana tai ilman. North Outdoor käyttää INTENSE PRO, ALL DAY, ACTIVE, SENSITIVE, ARCTIC ja LAAVU mallistoissa Südwolle Groupin tuottamia lankoja. Lisää tietoa löydät osoitteesta www.suedwollegroup.com. Paras keino vaikuttaa ja valvoa, on valita luotettava ja tunnettu toimittaja.
Millainen North Outdoorin mitoitus on?
North Outdoorin vaatteissa on reilu pohjoismainen mitoitus. Vaatteita valitessa on syytä huomioida, että merinoneulos on hyvin joustavaa. Vaatteissa on kiinnitetty huomiota pituuksiin, jotta selkään ei pääse muodostumaan kylmäsiltaa tai hihat ja lahkeet jää liian lyhyiksi.
Voinko käyttää kerrastoille villanhoitoainetta, kuten lanoliinia?
Merinovillalle ei suositella lanoliinia. Huoltoon suosittelemme tuuletusta ja villapesuainetta.
Onko tuotteiden valmistuksessa käytetty aineita, joista voi saada allergiaa?
Tuotteidemme materiaalit ovat Ökö-Tex-sertifioituja eli ne eivät sisällä ihokosketuksessa terveydelle haitallisia aineita. Jokaisen tuotteen kohdalla on tarkka tuoteseloste, josta voit varmistua siitä mitä ainesosia tuotteet sisältävät, jotta voit välttää allergisoivia materiaaleja.
Olen kiinnostunut tuotteistanne, koska ne vaikuttavat laadukkailta ja brändäätte tuotteitanne myös eettisesti vastuullisina. Minua kuitenkin mietityttää tuotteiden suhteellisen alhainen hinta verrattuna useisiin muiden merkkien tuotteisiin. Myös valmistusmaana on monissa tuotteissa Kiina, joka tietenkin yhdessä alhaisen hinnan kanssa herättää huolta. Miten varmistatte, että ihmiset tuotteiden takana voivat hyvin.
Me North Outdoorilla haluamme toimia vastuullisten periaatteiden mukaisesti raaka-aineiden hankinnassa ja tuotteiden valmistuksessa. North Outdoor on hyväksytty amfori BSCI:n jäseneksi tammikuussa 2019. Jäsenyys takaa meille lisää tietämystä, apua ja ohjausta liittyen tuotteiden vastuulliseen tuotantoon. Vastuullisuuden kehittämiseksi tehtaillamme tehdään vuosittain  kolmannen osapuolen suorittamat amfori BSCI-auditoinnit. amfori BSCI:sta ja auditoinneista löydät lisää tietoa www.northoutdoor.com/vastuullisuus. Haluamme varmistua Kiinan tehtaiden työoloista myös henkilökohtaisesti. North Outdoor on myös palkannut paikallisen työntekijän, joka on jatkuvassa yhteydessä Kiinan tehtaisiin. Tämän tavoitteena on tiivistää yhteistyötä ja kommunikointia tehtaiden kanssa.
Onko North Outdoorin villa luomumerinovillaa? Käytättekö värjäyksessä luomuvärejä?
Meillä ei ole luomusertifikaattia villalle tai värjäykselle. Tuotteemme ovat Ökö-Tex-sertifioituja.
Kerrastooni on ilmestynyt pieniä reikiä sinne tänne. Mistä se johtuu?
Villatuotteisiin ilmestyvät reiät johtuvat useimmiten seuraavista syistä:

  1. Vaatekoit ovat huomaamattomia ja niitä saattaa elää uusissakin asunnoissa. Vaatekoiden toukat käyttävät luonnonkuituja ravinnoksi ja ne aiheuttavat reikiä villavaatteisiin etenkin (kesä)säilytyksen aikana, kun niitä ei käytetä aktiivisesti. Villavaatteet tulisi säilyttää puhtaina suljetussa tilassa tai tiiviissä paketissa, johon koit eivät pääse.
  2. Väärä pesuaine saa villakuidun reikiintymään. Suosittelemme villavaatteiden pesuun villapesuainetta, jonka ph on alle 7. Tavalliset alkaliset (emäksiset, ph yli 7) pesuaineet haurastuttavat villakuituja. Villakuidun haurastuminen johtaa usein neuloksen reikiintymiseen.
  3. Pesu ilman pesupussia. Villavaatteet tulisi pestä käsin tai koneessa pesupussissa, jotta ne eivät tarttuisi kiinni muiden vaatteiden nappeihin/vetoketjuihin ja repeytyisi.
  4. Hankaaminen. 100% merinovillaneulos on herkempi kuin tekokuitutekstiilit. Jos päällitakissa tai -paidassa on sisäpuolella taskuja tai ommeltuja merkkejä, niiden reunat saattavat hangata merinoneuloksen nypylle ja reikiinnyttää. Sukkien reikiintymiseen vaikuttaa eniten lattian pintamateriaali sekä käyttäjän oma askellustapa.
Miksi osa tuotteista valmistetaan Kiinassa?
Kerrastomme valmistetaan tehtaillamme Kiinassa, sillä Suomesta ei valitettavasti toistaiseksi löydy ohuiden kerrastoneulosten valmistamiseen sopivia neulekoneita tuotantomäärämme kattavalla kapasiteetilla. Etsimme jatkuvasti mahdollisuuksia tuottaa ainakin osan Suomessa. Tällä hetkellä MADEINFINLAND malliston villapaidat ja asusteet neulotaan suomalaisessa tehtaassa.
Onko kerrastojen saumojen lanka merinovillaa?
Kerrastojen saumalankana ei voida käyttää merinolankaa, sillä se ei ole tarpeeksi kestävää saumoihin. Käytämme polyesterilankaa.
Kerrastopaidassa on merkintä, että pesussa ei saisi käyttää huuhteluainetta. Eikö villaa sisältäville kankaille suositellaan yleensä huuhteluainetta, että ne eivät sähköistyisi?
Emme suosittele villavaatteille huuhteluainetta, sillä se vanuttaa villakuitua. Merinovilla on antistaattinen luonnonkuitu. Sähköistymisongelmaa ei pitäisi ilmetä, jos neulosta hoidetaan oikein.
Miten villa saadaan lampailta? Satutetaanko lampaita?
Keritsijä kerää villan lampailta keritsemiskoneella. Keritsemiskone on ulkonäöltään ja toimintaperiaatteeltaan kuin isohko hiustenleikkuukone. Lampaita ei satuteta toimenpiteen aikana. Myös lammas hyötyy keritsemisestä, sillä se pääsee eroon raskaasta villasta kerran tai kaksi kertaa vuodessa. Keritsemisen tarpeesta kertoo sekin, että myös Suomen eläinsuojelulain mukaan lampaat on kerittävä vähintään kerran vuodessa.