Oulu on nyt merinovillapaitojen pääkaupunki - Koneet valmistavat jopa 100 000 villapaitaa vuosittain

Merinovillavaatteisiin keskittynyt North Outdoor teki suomalaisittain jättisatsauksen ja perusti Ouluun huippumodernin neulomon, joka 3D-tulostaa villapaitoja. Nyt suuntana ovat kansainväliset markkinat.

 Uusi merinoneulomo on uraauurtava ponnistus

Merinovillavaatteisiin erikoistunut suomalainen vaateyritys, North Outdoor, on tehnyt ison laajennuksen, joka tekee Oulun Ruskossa sijaitsevasta neulomosta Suomen suurimman villapaitaneulomon. Satsauksen ansiosta yritys pystyy nyt tuottamaan kotimaassa vuosittain jopa 100 000 merinovillapaitaa. 

Kokonaisuudessaan noin kolmen miljoonan laiteinvestointi ja laajennus on toteutettu kahdessa osassa, joista jälkimmäinen on vastavalmistunut. Modernit laitteet ovat Suomen mittapuulla poikkeavia. Yrityksen myyntijohtaja ja omistaja Teemu Kattilakosken mukaan uusilla laitteilla voidaan 3D-tulostaa vaatteet suoraan lopulliseen muotoonsa.

- Tämä vähentää myös jätemäärää ja hukkaa, joka on tyypillistä tekstiilialalla. Sen sijaan, että koneet tuottaisivat neulosta, ne ikään kuin tulostavat suoraan villapaidan muotoisia saumattomia paloja.

Yrityksen villapaitojen suunnittelusta vastaava Laura Luokkanen korostaa uuden tekniikan hienoutta: neule ei vaadi mitään kokoonpanolinjastoja eikä kappaleiden kokoon ompelua.

- Neuletuote on noin 95% valmis sen jälkeen, kun se tulee neulekoneesta ulos. Tämän jälkeen neule jälkikäsitellään, mihin kuuluvat päättelylankojen siistiminen, neuleen pesu, kuivaus, höyrytys, brändilabelien ja pesumerkkien ompelu sekä tuotteen pakkaus ja varastointi.

Luotto omaan tuotantoon on yrityksen sisällä kova. Tuotannon hyödyt eivät ole tärkeitä vain yritykselle. Yrityksen villapaitojen suunnittelusta vastaava Laura Luokkanen tietää, että uusi neulomo on myös sijoitus Suomeen.

- Tekstiiliteollisuuden palauttaminen Suomeen on erittäin tärkeä ja uraauurtava ponnistus. Näin saadaan luotua alalle lisää työpaikkoja ja varmistettua, että osaaminen ei lopu Suomesta, ja halukkuutta alalle riittää vielä. Omalla neulomolla pystytään erottautumaan ja reagoimaan nopeastikin markkinoilla tapahtuviin muutoksiin.

oulu-neulomo-northoutdoor

Oma neulomo on avain syvälliseen tietotaitoon

Suunnittelun ja tuotannon saumaton yhteistyö on avainasemassa, kun tuotteista halutaan saada mahdollisimman hyviä niin visuaalisesti, teknisesti kuin kaupallisesti. Luokkanen kertoo, että oman neulomon ansiosta tuotteiden kulurakennetta saadaan pienennettyä, kun vaikeammat tekniset ratkaisut saadaan tehtyä saman katon alla. 

- Esimerkiksi erilaiset neulerakenteet, hiharatkaisut ja pääntien muodot vaikuttavat neuleiden tuotantoaikaan ja näin ollen myös tuotteen kulurakenteeseen. Jatkuva dialogi tuotannon ja suunnittelun välillä auttaa parantamaan suunnittelu- ja tuotantoprosessia joustavammaksi ja tehokkaammaksi.

Kehitysideat ja tuotantohaasteet ovat nopeasti suunnittelijoiden tiedossa, kun väliportaita ei ole. North Outdoorilla on myös oma neuleohjelmoija, mikä on Suomen mittakaavassa poikkeuksellista. Luokkanen korostaa, että ohjelmointiosaaminen on erityisosaamisen ala neuleiden valmistuksessa, johon tarvitaan oman alansa asiantuntija.

- Ohjelmoijan rooli on neuleen suunnittelu- ja tuotantoprosessissa erittäin tärkeä. Neuleiden tuotteistamisosaaminen sekä mahdollisimman optimaaliset tuotannolliset ratkaisut lähtevät ohjelmoijan ammattitaidosta. Jatkuva vuoropuhelu tuotannon ja suunnittelijan kanssa syventää jokaisen osaamisaluetta. On tärkeää, että kaikista asioista viestitään avoimesti. Näin saadaan rakennettua vahva ammattitaitoinen ja osaava tiimi.

villapaitaneulomo-oulu-northoutdoor

Kohti kansainvälisiä markkinoita

North Outdoorin tiimi ei haasteita pelkää. Seuraava suunta on kohti kansainvälisiä markkinoita. Suomessa brändi ja merinovilla ovat jo saavuttaneet tunnettuutta. Muualla Euroopassa tilanne ei ole sama. Usko merinovillaan on silti luja. Kattilakoski luottaa siihen, että jonain päivänä North Outdoor on Euroopan johtava merinovillatuotteita valmistava yritys. 

- Kiire ei ole. Eurooppaa ei valloteta nopeasti. Etenemme askel ja markkina kerrallaan eteenpäin. 

Luokkanen kertoo yrityksen vahvuudeksi sen, että North Outdoorilla on vahva ymmärrys siitä materiaalista, jota yritys tarjoaa kansainvälisille markkinoille ja asiakkailleen. 

- Ymmärrämme materiaalin ainutlaatuisuuden. Tätä tietoa meidän pitää viedä kuluttajien tietoisuuteen, ja luoda näin laajempaa ymmärrystä merinovillan laajoista käyttömahdollisuutta. Haluamme rikkoa tabuja, joita materiaaliin liittyy. 

Pohjoismaalaisuudesta on myös apua, kun suunnitellaan vaatteita ääriolosuhteisiin ja hyvään arkeen, kertoo North Outdoorin vaatesuunnittelija Helena Lähde.

- Meidän valttimme ovat syvä ymmärrys erilaisten olosuhteiden asettamista vaatimuksista vaatteille. Me tiedämme, kuinka pukeutua kylmään tai lämpimään. Me ymmärrämme myös, kuinka tärkeää on tuottaa vaatteita, jotka ovat mukavia, pitkäikäisiä ja joita voi käyttää monissa eri tilanteissa.

North Outdoorilla työskentelee merinovillan parissa 40 motivoitunutta  ja tavoitteellista vaatetusalan osaajaa. Kilpailuviettiä ja vauhtia ei puutu myöskään North Outdoorin johdosta. Kattilakosken lisäksi yrityksessä työskentelee toinen omistaja Lauri Pyykönen, joka on Kattilakosken tavoin tuttu nimi entisenä Suomen maajoukkuehiihtäjänä. Vaikka sukset ovat vaihtuneet merinovillapaitoihin, on motto pysynyt samana: kehitys pysähtyy tyytyväisyyteen.

teemu-kattilakoski-lauri-pyykönen-northoutdoorNorth Outdoorin omistajat ovat entiset maajoukkuehiihtäjät Lauri Pyykönen ja Teemu Kattilakoski. 

Lue lisää aiheesta:

YLE: Suomen suurin villapaitaneulomo avataan Ouluun
KALEVA: Oulun Ruskoon valmistui Suomen suurin villapaitoja valmistava neulomo