Hevosharrastus tuo tasapainoa ja hyvinvointia elämään

Hevosharrastus on monipuolista, antoisaa ja palkitsevaa. Samalla laji tuo mukanaan laaja-alaista hyvinvointia sekä opettaa harrastajalleen vastuuntuntoa. Hyvinvointivalmentaja Kanerva Ahonala on ratsastanut koko ikänsä. Kanervan sydäntä lähellä ovat erityisesti Islanninhevoset.

kanerva-ahonala-northoutdoorKanerva Ahonala on intohimoinen Islanninhevosharrastaja.

Hevosharrastus sopii kaikenikäisille

Hevosharrastus on mahdollista aloittaa minkä ikäisenä tahansa. Hevosurheilun yksi suosituimmista muodoista, ratsastus on tykätty harrastus kaikenikäisten keskuudessa. Ratsastuksen lisäksi hevosharrastus pitää sisällään useita muitakin erilaisia tapoja hevosen kanssa toimimiseen ja kommunikointiin. Hevosia hyödynnetään ratsastuksen lisäksi esimerkiksi raviurheilussa sekä hevosavusteisessa toiminnassa, kuten terapiaratsastuksessa.

Kanerva Ahonala on intohimoinen Islanninhevosharrastaja. Päivätyökseen hän toimii hyvinvointivalmentajana pyörittäen kahta hyvinvointisalia Helsingissä. Kanerva kokee hevosharrastuksen olevan täydellinen tasapainottava tekijä hektisen kaupunkielämänsä rinnalla. ”Tallilla luonnon keskellä ollessa ja Vihdin puhdasta ilmaa hengittäessä monet asiat ja tärkeysjärjestys selkeytyvät”, kuvailee Kanerva.

Useiden muiden hevosharrastajien tapaan Kanerva on löytänyt tiensä tiiviimmin harrastuksen pariin uudestaan aikuisiällä. ”Olen ratsastanut lähes koko ikäni. Teini-ikäisenä kilpailin askellajikilpailuissa jopa kansainvälisellä tasolla. Töiden takia harrastus jäi taka-alalle noin 15 vuoden ajaksi, kunnes noin viisi vuotta sitten löysin sen uudelleen”, kertoo Kanerva.

Ajallisesti suurin osa hevosharrastuksesta on eläinten hoitamista. Aktiivisimmat hevosharrastajat viettävät tallilla useita päiviä ja tunteja viikossa. Vaikka kyseessä onkin runsaasti aikaa vievä harrastus, voivat sen tuomat hyödyt voivat olla niin valtavat, että ne näkyvät kaikilla elämän osa-alueilla. Näin on käynyt myös Kanervalle. 

”Käyn omalla tallillamme Vihdissä 3–4 kertaa viikossa, ja yleensä reissu kestää koko päivän. 4-päiväisen työviikon järjestäminen harrastusta varten vei aikaa kaksi vuotta, mutta se on ollut hyvinvointini kannalta yksi parhaita päätöksiä. Asioiden erillään pitäminen tuo perspektiiviä ja selkeyttää ajatuksia”, kuvailee Kanerva. 

kanerva-ahonala-northoutdoorHyvät hevosmiestaidot pitävät sisällään luottamuksellisen suhteen luomisen hevosen ja ratsastajan välille.

Hyvät hevosmiestaidot ovat hevosharrastuksessa avainasemassa

Hevosharrastusta aloittaessa tärkeäksi opeteltavaksi asiaksi nousevat hevosmiestaidot. Hevosmiestaidot ovat kaikessa tekemisessä avainasemassa, koska hevosurheilun lähtökohtana on aina hevosten hyvinvointi. Hyvät hevosmiestaidot pitävät sisällään hevosen hoidon ja käsittelyn hallinnan, sekä luottamuksellisen suhteen luomisen ratsastajan ja hevosen välille. Luottamuksellisen suhteen luominen edellyttää hevosen mielialojen syvempää ymmärtämistä.

”Hevosten, ja etenkin nuorten hevosten kanssa touhutessa on tuntosarvet pidettävä aina pystyssä. Hevosen mielentilaa täytyy päivittäin arvioida ja toteuttaa harjoitukset sen mukaan, mikä vaikuttaa olevan hevoselle sopivaa. Myös hevosilla on erilaisia päiviä ja sen mukaan on mentävä”, tiivistää Kanerva.

kanerva-ahonala-northoutdoorHevosten hyvinvoinnin eteen työskentely on Kanervalle ensiarvoisen tärkeää.

Rakkaan harrastuksen ja työelämän yhdistäminen

Yrittäjänä toimiminen sekä useamman hevosen omistaminen vaativat paljon aikaa, työtä sekä organisointikykyä. Luonteeltaan Kanerva kuvaa olevansa lämmin ja empaattinen, mutta myös rehellinen ja suorapuheinen, joka toimii hevosten parissa työskennellessä erittäin hyvin.

Ensimmäinen oma hevonen, Strakur, tuli perheeseen Kanervan ollessa noin 20-vuotias. ”Strakur, toiselta nimeltään Takku on nyt jo 32-vuotias, eli hän on ollut seurassamme jo pitkään. Takku on ”The grumpy old man”, joka kuitenkin kaiken itsepäisyytensä ja kärttyisyytensä ohella rakastaa huomiota ja touhuilua. Kunnon seuramies, jolla on paljon tarinoita kerrottavana, kunhan vain osaa niitä kuunnella”, kuvailee Kanerva.

Kanerva omistaa perheineen Islanninhevostalli Ofeigurin Vihdin Pääkslahden kauniissa kulttuurimaisemissa. Kesällä 2021 perheeseen syntyi islanninhevosori Dagdraumur eli Dagis, joka on nuoresta iästään huolimatta tehnyt jo historiaa – hän on ensimmäinen Suomessa pakastesiemenestä keinosiemennetty islanninhevonen. ”Dagis on pienestä koostaan huolimatta jo iso mies. Ystävällinen pusupoika, joka harjoittelee lauman tammojen kanssa orin elkeitä”, kertoo Kanerva.

Kun Kanervalta kysytään tärkeintä syytä tallilla käymiseen, on vastaus hyvin selkeä: ”Hevosten hyvinvointi on minulle ensiarvoisen tärkeää. Kun tekee asioita hevosten hyvinvoinnin eteen, huomaa selkeästi työn merkityksellisyyden. Se antaa puolestaan itselleni runsaasti energiaa ja hyvää oloa.”

Oikeanlainen pukeutuminen on ratsastuksessa avainasemassa. Kanerva luottaa pukeutumisessaan merinovillaan. Kanervan suosikkituotteita ovat Sensitive-malliston merinokerrasto, tuubihuivi, merinovillasukat sekä hyvin istuva Kaarna-merinoneule.

kanerva-ahonala-northoutdoor

Muista kerrospukeutuminen! Näin tarkenet tallilla ympäri vuoden

Koska ratsastus on usein ympärivuotinen harrastus, nousee hyvä ja säänmukainen pukeutuminen avainasemaan. ”Hyvä istuvuus ja laatu ovat tärkeitä sekä hevosen että myös ratsastajan varusteissa. Tallilla pukeutumisessa pitää ottaa huomioon materiaalien miellyttävyys, keveys sekä hyvä istuvuus. Tärkeimmät ratsastajan varusteet ovat mukavat, säänmukaiset vaatteet, hyvä kypärä sekä turvalliset kengät”, tiivistää Kanerva ajatuksiaan ratsastukseen vaadittavista varusteista.   

Merinovilla on kuulunut osaksi Kanervan vaatetusta jo useiden vuosien ajan. ”Merinovilla ei kutita, on viileä kesällä ja lämmin talvella, eikä se ala herkästi haisemaan pahalta”, kertaa Kanerva merinovillan hyötyjä talliympäristössä. ”Suosikkituotettani North Outdoorilta on vaikea valita, koska käytän tuotteita todella monipuolisesti ja lähes päivittäin. Sensitive-malliston merinovillakerrasto sekä merinovillasukat ovat kuitenkin kaksi tuotetta, joita ilman en talvella voisi tehdä töitä tallilla. Merinovillasukat kerrostan tarpeen mukaan, ja sukkia löytyy minulta tämän vuoksi usealla eri paksuudella”, vinkkaa Kanerva.

Kerrospukeutuminen nousee tärkeäksi etenkin talvikaudella. Kylmimpinä päivinä Kanervan päältä löytyy usein myös Nature-malliston lämmin merinoneule. Aiemmin lueteltujen varusteiden lisäksi myös pään ja kaulan suojaus on ratsastaessa tärkeää: ”Sensitive-sarjan tuubihuivi on ehdoton ratsastajan asuste! Kypärän alle on usein vaikea mahduttaa pipoa, mutta tuubihuivi vedettynä korvien yli toimii täydellisesti”, hehkuttaa Kanerva.

töltti-islanninhevoset-northoutdoorAskellajiratsastuksen tavoitteena on esittää hevonen ja sen eri askellajit parhaalla mahdollisella tavalla.

Askellajiratsastus on islanninhevosten oma laji

Islanninhevosten pariin Kanerva on päätynyt äitinsä kautta, joka on ollut nuorena innokas hevosharrastaja. ”Olen huomannut, että useat ystävät ikäluokastani päätyvät muuttamaan takaisin lapsuudenkotiinsa tai sen lähiseuduille. Muutimme omassa lapsuudessani usein, enkä koe mitään näistä paikoista varsinaisesti lapsuudenkodikseni. Koen, että hevoset tuovat minulle sitä lapsuuden tunnelmaa, johon haluan palata”, kertoo Kanerva.

Perheen ensimmäinen hevonen, islanninhevostamma Brunka on ollut perheessä jo Kanervan syntyessä. Myöhemmin Kanerva on opetellut ratsastamaan Brunkan varsalla, Draumurilla. ”Voisi sanoa, että olen syntynyt hevosen selässä”, naurahtaa Kanerva.

Islanninhevoset osaavat perusaskellajien, eli käynnin, ravin ja laukan lisäksi yleensä myös yhden tai kaksi erikoisaskellajia. Askellajilla tarkoitetaan hevosen erilaisia liikkumistapoja. Islanninhevosen erikoisaskellajit ovat nimeltään töltti ja liitopassi. Parhaillaan Islanninhevoset voivat olla siis jopa viisikäyntisiä. Askellajiratsastus on islanninhevosten oma erikoislaji. Askellajiratsastuksen tavoitteena on esittää hevonen ja sen eri askellajit parhaalla mahdollisella tavalla. Suomessa askellajikilpailut järjestää Suomen Islanninhevosyhdistys Sihy.

Islanninhevosten parhaimpana ominaisuutena Kanerva nostaa niiden monipuolisuuden. Monipuolisuus ei rajoitu Kanervan mukaankuitenkaan pelkkään askellajien hallintaan. ”Parhaimmillaan viiden askellajin ratsastamisen lisäksi islanninhevosilla voi harrastaa kouluratsastusta, hypätä esteitä ja ratsastaa maastossa pitkiäkin vaelluksia. Niiden hermorakenne ja luonne sopii usein myös erilaisiin hevosavusteisiin terapiamuotoihin. Islanninhevonen on luonteensa vuoksi sopiva ratsu sekä lapsille että aikuisille. Parhaat yksilöt sovittavat vauhtinsa ja menohalunsa ratsastajan mukaan, ollen näin turvallinen ratsu kaikille. ”

hevosharrastus-islanninhevoset-northoutdoorTulevaisuuden haaveissa Kanervalla on parata takaisin askellajikilpailuiden pariin. Kuvassa toinen Kanervan hevosperheen viimeisimmistä tulokkaista, Jarl.

Tärkeintä on uskaltaa unelmoida

Viimeisimmät tulokkaat Kanervan hevosperheessä ovat 8-vuotiaat Jarl eli Jartsa sekä Jarhletta eli Jarla, jotka saapuivat Islannista Suomeen 2021 elokuun lopussa. ”Jartsa on koulutustasoltaan juuri minulle sopiva. Taitava, mutta ei läheskään valmis. Uskon, että tulemme taidoiltamme kehittymään paljon yhdessä tulevien vuosien aikana”, kertoo Kanerva.

Tulevaisuuden haaveissa Kanervalla on palata vähitellen takaisin askellajikilpailuiden pariin. Parhaillaan Kanerva on ollut kilpaillut nuoruudessaan jopa askellajiratsastuksen maajoukkueessa, ja unelmoi yltävänsä samalle tasolle myös tulevaisuudessa.

Haasteena askellajikilpailuissa menestymiseen Kanerva nostaa Islanninhevosten määrän, ja sen myötä myös kilpailutason kasvun, sekä muut lajiin tulleet muutokset. Nuorehkon hevosen potentiaalia on myös Kanervan mukaan vaikea ennustaa. Tulevaisuuden päätöksiä tehdessään Kanerva aikookin lähestyä valintojaan hevosen kapasiteetti edellä. Sinnikkäästi eteenpäin puskevana ja määrätietoisena luonteena Kanerva kuitenkin uskaltaa unelmoida: ”Haaveilu ruokkii motivaatiota, joten en hillitse haaveitani.”

islanninhevoset-northoutdoor